Stroomstoring in bestaande tuinverlichting

Geplaatst door roland 03-04-2014 0 Reactie(s)

Elektrische stroomstoring in uw tuininstallatie?

Wist u dat 9 van de 10 stroomstoringen in de 230V tuin installatie voorkomen? De aardleklekschakelaar vliegt eruit en u zit zonder stroom en licht, dit is erg vervelend!
Om storingen zoveel mogelijk te voorkomen zijn er een paar erg belangrijke punten waar u rekening mee kunt houden als u gaat beginnen met de aanleg van nieuwe of het vervangen van oude tuinverlichting zoals tuinspotjes, grondinbouwspots, grondspots en prikspots.

Bij het aanleggen van geheel nieuwe tuin verlichting is het aan te raden om voor een 12v led tuinverlicht te kiezen, hier wordt de spanning omlaag gebracht doormiddel van een speciale transformator van 230V~ naar 12VDC. U zult op deze manier geen storingen meer krijgen en er zal ook geen aardlekschakelaar meer uitvallen waardoor u zonder stroom komt te zitten. De 12V DC voedingen die wij leveren zijn van erg goede kwaliteit en zeer geschikt voor led verlichting, tevens leveren wij hoogwaardige kwaliteit led grondinbouwspots, grondspots, tuinspotjes en prikspots. Deze zijn allen onderhouds en storingsvrij voor vele jaren lekker genieten van het perfecte licht.

Heeft u een defect, storing of lekkage in uw bestaande 230V tuinverlichting dan vliegt de aardlekschakelaar eruit, meestal eerder bij nat weer dan wanneer het droog is.
De aardlekschakelaar meet een kleine stroom tussen aarde en fase of tussen aarde en nul, als deze te hoog is vliegt hij er om veiligheidsredenen uit. In sommige gevallen zitten de grondinbouwspots, tuinspots of grondspots zover vol met water dat er gewoon een 16A groep uitspringt! Een 230V grondspot moet altijd geaard zijn!, bij 12V is dit totaal niet nodig omdat de veilige 12v spanning geheel gescheiden is van het 230V lichtnet. Het is belangrijk om te weten waar de storing zich bevind, u kunt dus het beste kijken of de grondspots, tuinspots droog zijn of dat er vocht in zit. (doe dit spanningsloos!) Als er water of vocht inzit kan dit komen door een rubber wat poreus is geworden door uv licht of door een wartel die de kabel niet goed afsluit, in dit geval is vaak onjuiste kabel gebruikt. Het is ten strengste af te raden om direct een grondkabel in de grondspots in te voeren, deze is erg stug en dicht niet goed af. Voor gebruik bij 230V grondspots moet er altijd een rubber kabel worden gebruikt, deze blijft soepel bij warm en koud weer. Er is nog een reden meer waarom grondspots vol lopen met water en dat terwijl ze eigelijk niet stuk zijn, deze reden is het gebruik van hete lampen in de spots zoals halogeenlampen. Door de hitte wordt de druk in de grondspots / grondinbouwspots hoger, als de spot dan weer afkoelt dan wordt de druk lager en kan hij bij minste of geringste opening vocht naar binnen zuigen. Daarom kunt u ook beter LED kiezen dan halogeen.

Als de storing niet in de verlichting zit dan zit het vaak in de bekabeling, ondergronds worden vaak verbindingen gemaakt en dan waterdicht gemaakt doormiddel van een gietmof, hierin zit speciale hars. Gebeurt het maken van deze ondergrondse verbindingen niet goed dan komen er in de loop der jaren gegarandeerd fikse storingen aan het licht. Vaak zijn deze storingen lastig op te sporen zonder geavanceerd meetgereedschap zoals een megger, een megger is een isolatieweerstand meter. Voordat zo'n storing gevonden is bent u zo een aantal uur of zelfs dagen aan het zoeken, in het slechtste geval stelt uw monteur voor de gehele bekabeling te vernieuwen. Dit laatste komt vaker voor dan u denkt.

Kiest u voor een 230V tuininstallatie dan is het aan te raden om de grondmoffen door een erkend installateur te laten maken, of u moet zelf exact weten hoe u een goede grondmof maakt. Eigenlijk is er maar 1 juiste manier en dat is door alle lasdozen op hardhouten paaltjes boven de grond maken, zo kunt u altijd in geval van storing de lasdozen openen en kunt u gemakkelijk meten, deze manier geeft ook de minste storing.Voor de lasdozen worden vaak AK1 of AK2 dozen gebruikt, deze zijn spatwaterdicht.

Deze problemen heeft u bij een 12V tuinverlichting installatie geen van allen. Wilt u voor safe gaan dan kunt u beter voor onze 12V LED tuinverlichting gaan, 1 keer aanleggen en u bent klaar!.....